Wat betekent de ontwikkeling van AI in Azure voor jouw software-gedreven bedrijf?

Als softwarebedrijf zoek je constant naar manieren om processen te optimaliseren en producten te verbeteren.

Wist je dat Azure mogelijkheden biedt op het gebied van Artificial Intelligence (AI)?

Door AI in Azure te gebruiken, kun je softwaretoepassingen slimmer en efficiënter maken om je bedrijfsprocessen te verbeteren en om meer waarde te bieden aan klanten.

In dit artikel vertellen we je over de nieuwste ontwikkelingen van AI in Azure en welke voordelen het biedt voor jouw bedrijf.

Gepubliceerd: 24 april 2023

Wat is AI en Azure?

Artificial Intelligence (AI) stelt machines in staat taken uit te voeren die menselijke intelligentie vereist.  Bijvoorbeeld spraakherkenning, het herkennen van gezichtsuitdrukkingen en het nemen van beslissingen  op basis van gegevens. Daarnaast is Azure een cloud computing-platform waarmee bedrijven verschillende diensten kunnen gebruiken zoals databases, opslag, analyse en AI. Microsoft experimenteert al langere tijd met AI voor Azure maar sinds kort zijn er nieuwe ontwikkelingen.

Hoe werken AI en Azure samen?

Azure biedt verschillende AI-diensten waarmee bedrijven AI-functionaliteiten simpel kunnen integreren in hun bestaande softwaretoepassingen. Bijvoorbeeld Azure Cognitive Services biedt een snelle en eenvoudige integratie van functies zoals spraakherkenning en beeldanalyse in software. Ook kun je Azure Machine Learning gebruiken om modellen te bouwen om jou te helpen betere beslissingen te nemen.

Recente AI-ontwikkeling in Azure: ChatGPT

Een recente toevoeging aan de AI-services van Azure is ChatGPT.

Waarschijnlijk heb je hierover al gehoord in het nieuws of via social media. ChatGPT is een NLP-model dat is ontwikkeld door OpenAI en is sinds kort ook te gebruiken in Azure.

Dit was groot nieuws omdat ChatGPT bekend staat als een van de meest geavanceerde modellen op het gebied van NLP (neurolinguïstisch programmeren). Belangrijk om te onthouden is dat ChatGPT in staat is om chatbots en virtuele assistenten te begrijpen. Daarnaast kan ChatGPT erop reageren. Een drastische ontwikkeling dus die mogelijkheden kan bieden voor jouw bedrijf.

Wat zijn de voordelen van AI en Azure voor jouw bedrijf?

Er zijn meerdere voordelen van het gebruik van AI in Azure. We zetten ze op een rijtje.

1. Automatisering van bedrijfsprocessen

Met AI en Azure kun je bedrijfsprocessen automatiseren. Dit betekent dat de taken die normaal gesproken handmatig uitvoerde, nu kunt laten uitvoeren door machines. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch verwerken van facturen of het herkennen van afwijkingen in productieprocessen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot kortere doorlooptijden en lagere kosten. Intercept kan je adviseren over de implementatie van deze automatiseringen in jouw processen.

1. Verbetering van de besluitvorming

Een ander voordeel van AI in Azure is dat je datagedreven keuzes kunt maken. Omdat je meer data hebt en deze data beter kunt analyseren, ben je in de gelegenheid om bijvoorbeeld beter te voorspellen wat de vraag naar jouw producten of diensten is. Ook kun je bijvoorbeeld sneller signaleren waar er verbeteringen mogelijk zijn in jouw bedrijfsvoering. Intercept kan je hierbij ondersteunen door middel van slimme data-analyse en -visualisatie.

1. Voordelen op het gebied van ChatGPT

Zoals we al zeiden kan ChatGPT chatbots en virtuele assistenten begrijpen en erop reageren, waardoor er grote stappen te maken zijn in de ontwikkeling van AI-gestuurde klantenservice en daarnaast probleemoplossing. Als software-gedreven bedrijf biedt dit tal van kansen. Je kan bijvoorbeeld aan de slag met het verbeteren van je klantenservice of het ontwikkelen van slimme chatbots die veelvoorkomende problemen kunnen oplossen. Het is wel verstandig om hier niet te voorbarig mee te zijn. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van ChatGPT? Onze cloud experts adviseren je graag.

Uitdagingen bij het implementeren van AI in Azure

Er zijn ook uitdagingen bij het implementeren van AI in Azure. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om de juiste data te verzamelen en te analyseren. Daarnaast moeten medewerkers vaak wennen aan de nieuwe manier van werken en zijn de AI-implementaties zoals ChatGPT nog niet foutloos.

Aan de slag met AI en Intercept

Intercept kan je helpen bij het overwinnen van deze uitdagingen. Wij hebben ervaring met het implementeren van AI en Azure in verschillende bedrijven en weten waar je op moet letten. Onze expertise maakt ons een prettige partner. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en advies.